Kom ik aan door Champix?

Kom ik aan als ik Champix ga gebruiken? Het is een vraag die veel stoppers bezig houdt. Het komt voort uit het feit dat je vaak verhalen hoort dat mensen zijn aangekomen sinds ze gestopt zijn met roken. Uiteraard wil je wel stoppen maar het liefst blijf je daarbij op een normaal gewicht. Een bijkomende vraag is of Champix (Varenicline) kan leiden tot gewichtstoename.

Kom ik aan als ik stop met roken?

De verjaardagsverhalen over gewichtstoename na het stoppen met roken zijn helaas waar. Het blijkt dat je circa 2,25 tot 4,5 kilo aankomt in de maanden nadat je gestopt bent met roken. Dat is natuurlijk niet fijn. Probeer het echter niet te zien als reden om maar niet te stoppen. Het is doorgaans minder schadelijk voor de gezondheid om wat kilo’s aan te komen dan te roken. Bedenk vooral hoeveel gezondheidsvoordelen het stoppen oplevert.

Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename?

Stoppen met roken betekent dus doorgaans dat je gewicht wat zal toenemen. Relevant om te weten welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Hieronder behandel ik de drie belangrijkste oorzaken van gewichtstoename na het stoppen met roken:

  • Nicotine heeft een positief effect op de stofwisseling. De rust-stofwisseling is circa 7%-15% hoger bij mensen die roken en dus nicotine gebruiken. Stoppen met sigaretten roken betekent dat het lichaam minder snel calorieën verbrandt. Bij gelijkblijvende inkomende calorieën is het resultaat dat je gewicht zal toenemen.
  • Roken vermindert de behoefte aan voedsel. Geen sigaretten meer roken betekent dat je doorgaans meer/sneller trek hebt.
  • Roken is vooral een geestelijke verslaving. Het is een gewoonte om elke dag sigaretten te roken. Deze gewoonte zal moeten worden doorbroken om uiteindelijk te kunnen stoppen. Vaak zien we dat er andere gewoonten voor in de plaats komen. In plaats van een sigaret nemen mensen bijvoorbeeld een (ongezonde) snack.

Wat kun je doen tegen gewichtstoename na het stoppen?

Er zijn een aantal adviezen om gewichtstoename zo veel mogelijk te beperken:

  • Gebruik suikervrije kauwgum. Met kauwgum zonder suiker ben je aan het kauwen zonder dat het leidt tot extra calorieën. Dit kan er voor zorgen dat je minder de behoefte hebt om te snacken.
  • Kom in beweging. Doordat je minder snel calorieën verbrandt zul je dit effect moeten compenseren. Een manier is om meer te gaan bewegen. Door te bewegen verbrand je calorieën. Verder is bewegen erg gezond, zorgt het voor afleiding en kan het de spiermassa verhogen. Meer spiermassa betekent dat de stofwisseling doorgaans zal verbeteren.
  • Eet regelmatig. Door regelmatig te eten kun je zogenaamde honger buien voorkomen. Deze honger buien voorkomen is belangrijk om ongezond snack gedrag tegen te gaan.
  • Eet gezond. Door gezond te eten kun je er voor zorgen dat jij je fit voelt. Fitte mensen voelen zich doorgaans beter en sterker. Daardoor zijn ze beter in staat om negatieve gevoelens en de drang naar een sigaret te pareren.
  • Rust goed uit. Net als gezonde voeding vormt voldoende rust de basis voor een fit en gezond lichaam en geest.

Deze tips zijn geen garantie dat je niet zult aankomen. Het kan echter zeker helpen om gewichtstoename te minimaliseren.

Wat is het effect van Champix op mijn gewicht?

Het is goed om te weten dat de werkzame stof in Champix Varenicline is. Er is een meta-analyse uitgevoerd door Shandong University. Daarbij is het effect van Varenicline op lichaamsgewicht onderzocht. Daarvoor hebben de onderzoekers de onderzoeksresultaten uit diverse studies verzameld en geanalyseerd. Ze onderzochten het verschil in gewichtstoename tussen stoppers die wel en stoppers die geen Varenicline gebruikten.

De onderzoekers concluderen dat het gebruik van Varenicline (Champix) de gewichtstoename beperkt in vergelijking tot de niet gebruikers. Wil je stoppen met roken en zo min mogelijk aankomen? Dan is het beter om wel Champix te gebruiken.

Verder concluderen de onderzoekers dat het lange termijn effect verwaarloosbaar is. Dat wil zeggen dat er op de lange termijn geen verschil is in gewichtstoename tussen mensen die wel of geen Varenicline hebben gebruikt.

Voor de lange termijn gewichtstoename maakt het niet uit of je wel of geen Champix gebruikt bij het stoppen met roken.

 

Terug naar de homepage over Champix kopen.

 

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2020

Leave a Reply