Champix bijsluiter

Net als bij andere receptplichtige medicijnen kent ook Champix een bijsluiter. In dit artikel lees je een aantal kernpunten uit de Champix bijsluiter. Dit artikel dient niet ter vervanging van de Champix bijsluiter (download).

Waarvoor gebruik je Champix

Het medicijn Champix gebruik je als stoppen met roken niet op een andere manier wil lukken. Door Champix te gebruiken krijg je minder zin in een sigaret wat het stoppen met roken makkelijker maakt.

Dit werkt feitelijk op twee manieren. Als eerst zorgt Champix er voor dat nicotine die je eventueel binnenkrijgt zich niet hecht aan de cinotine-receptoren in de hersenen. Het gevolg is dat de hersenen geen dopamine afgeven als je een sigaret rookt. Je er vaart dan geen fijn gevoel meer wat je eerder wel had op het moment dat je een sigaret rookte.

Aan de andere kant zorgt het medicijn er ook voor dat er juist wel dopamine wordt afgegeven. Je lichaam heeft dan het gevoel dat het geen behoefte meer heeft aan een sigaret. Dit heeft een remmende werking op fysieke bijwerkingen die kunnen optreden als je stopt met roken.

Champix kopen kan daarom een goede oplossing zijn als je wilt stoppen met roken.

Wanneer Champix niet gebruiken of extra voorzichtig zijn?

Het wordt afgeraden om Champix te gebruiken in de gevallen dat je allergisch bent voor de stofjes die verwerkt zijn in het medicijn.

Mocht je andere medicijnen (ook zonder recept) gebruiken dan is het verstandig om bij de arts na te gaan of combinatie met Champix mogelijk is. Het kan namelijk voorkomen dat de werking van medicatie die je gebruikt minder of anders wordt in combinatie met Champix.

Er zijn gevallen bekend waarin mensen suïcidale neigingen, depressie en andere negatieve gedachten en gedrag zijn gaan vertonen bij het stoppen met roken en zo ook bij het gebruik van Champix. Is dit bij jou ook het geval neem dan direct contact op met de huisarts. Het is niet mogelijk om alle gedragsveranderingen te beschrijven, maar als jij of je omgeving zorgen maakt dan is het altijd verstandig bij de arts navraag te doen.

Het gebruik van Champix wordt afgeraden bij kinderen en mensen onder de 18 jaar.

Champix gaat niet samen in combinatie met een zwangerschap of borstvoeding.

Het kan voorkomen dat het gebruik van Champix leidt tot duizeligheid of slaperigheid. Daarom is het verstandig om eerst de effecten van Champix op jou persoonlijke toestand af te wachten voor dat je gaat autorijden of bijvoorbeeld ingewikkelde/gevaarlijke machines gaat bedienen.

Gebruik volgens de Champix bijsluiter

In de Champix bijsluiter vind je de exact voorschriften wat betreft gebruik en dosering. Je begint met gebruik voordat je gestopt bent met roken. Op deze manier raakt je lichaam gewend aan het medicijn en kun je op het door jou gekozen moment stoppen met de sigaretten.

De tabletten worden heel ingenomen met water. Een kuur duurt 12 weken en na afloop kan in overleg met de arts worden besloten tot een vervolgkuur.

Mocht je onverhoopt meer Champix hebben in genomen dan in de Champix bijsluiter staat beschreven dan is het verstandig om direct medische hulp te zoeken en de doos met tabletten mee te nemen.

In de Champix bijsluiter staat ook uitgelegd wat je het beste kunt doen als je een dosering bent vergeten en wanneer je besluit te stoppen met het gebruik.

Mogelijke bijwerkingen

In de Champix bijsluiter staan de mogelijke bijwerkingen genoemd. In de bijsluiter wordt onderscheid gemaakt tussen hoe vaak bijwerkingen voorkomen. Hieronder een (niet limitatieve) opsomming van enkele bijwerkingen per categorie:

 • zeer vaak voorkomende bijwerkingen (1 op 10):
  • hoofdpijn, slaapproblemen
  • misselijk
 • vaak voorkomende bijwerkingen (1 op 100)
  • meer eetlust, anderer smaak, droge mond
  • slaperig, moei, duizelig
  • braken, verstopping, diarree etc.
 • soms voorkomende bijwerkingen (1 op 1000)
  • ontsteking, koorts, minder eetlust, etc.

Het advies luidt: ga naar de dokter zodra je denkt last te hebben van bijwerkingen. Kijk hier voor meer informatie over champix bijwerkingen.

Champix bewaren

Er zijn geen bijzondere omstandigheden waaronder je Champix moet bewaren. Gebruik het middel niet meer na de houdbaarheidsdatum en bewaar het buiten bereik van kinderen.

Aanvullende informatie over Champix

De Champix bijsluiter beschrijft nog aanvullende informatie over Champix. Zo kun je lezen welke stoffen er precies zijn opgenomen in het medicijn. Handig om te controleren of er stoffen in zitten waar je allergisch voor bent. Verder kun je lezen hoe Champix er precies uit ziet en in welke verpakkingsgrootte het medicijn beschikbaar is.

Ook is de vergunninghouder (Pfizer) genoemd met het kantooradres. Ook de fabrikanten van Champix kun je er terugvinden met telefoonnummer per locatie.

Champix kopen online (veilig & zonder recept)

 

Terug naar de homepage over Champix kopen.

 

Dit artikel is voor het laatst voorzien van een update en controle op 6 september 2019.

Leave a Reply