Champix gebruik

Het Champix gebruik is heel makkelijk. Om je op weg te helpen heb ik hieronder de belangrijkste zaken rondom het Champix gebruik voor je genoteerd. Verder vind je in het artikel nog een linkje naar de bijsluiter. De Champix bijsluiter geeft exact aan wat je wel en niet moet doen. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing en bijsluiter door en raadpleeg bij twijfel een arts. Onderstaande tekst is overigens geen vervanging voor de bijsluiter.

Champix gebruik en dosering

Hoe Champix innemen?

Champix neem je in met een (half) glas water en kan zowel op een lege als volle maag worden ingenomen.

Wanneer Champix innemen?

Neem Champix zoveel mogelijk op vaste momenten per dag in. De meeste mensen gebruiken Champix bij het ontbijt en het avondeten.

Door Champix op vaste tijdstippen in te nemen raakt je lichaam er aan gewend. Een ander voordeel is dat je minder snel vergeet om Champix in te nemen.

Tijdens de start van de Champix kuur ben je nog niet gestopt met roken. Start de inname van Champix ongeveer 1 tot 1,5 week voordat je daadwerkelijk gaat stoppen met roken.

Lukt het niet om op de vooraf bepaalde datum te stoppen met roken? Kies dan een andere datum. Deze datum mag niet later liggen dan 5 weken na aanvang van de Champix kuur.

Wat goed werkt in de praktijk is om de datum waarop je wilt stoppen op de Champix verpakking te schrijven. Zo kun je altijd terugvinden wat de geplande stopdatum is. Ook kun je de datum op een kalender of in de (mobiele) agenda noteren en een reminder instellen.

Start de Champix kuur zo’n 1,5 week voordat je definitief stopt met roken. Schrijf de geplande stopdatum op de Champix verpakking.

Hoeveel Champix innemen?

Het Champix gebruik bestaat uit een kuur van 12 weken en is als volgt opgebouwd.

Champix gebruik in week 1:

In de eerste week Champix gebruik je op dag 1 t/m 3 elke dag 1 tablet van 0,5 mg. De dagen 4 t/m 7 gebruik je 2x per dag een tablet van 0,5 mg. De 0,5 mg tabletten zijn herkenbaar aan de witte kleur.

In de eerste week rook je nog gewoon. Je bouwt het Champix gebruik door de dosering automatisch op zodat het lichaam kan wennen aan het medicijn en het de kans krijgt om te gaan werken.

Het is de bedoeling dat je tussen dag 8 tot en met 14 een moment kiest waarop je stopt met roken.

Champix gebruik in week 2 en verder:

In de tweede week Champix gebruik je tot en met het einde van de kuur 2 tabletten van 1 mg per dag. De 1,0 mg tabletten zijn herkenbaar aan de blauwe kleur.

Aangezien een kuur 12 weken duurt heb je 11 tabletten van 0,5 mg nodig en nog eens 154 tabletten van 1 mg of 0,5 mg nodig. Hierop zijn de beschikbare verpakkingen goed ingericht.

In de bijlsluiter die met de Champix meegeleverd wordt staan de exacte instructies hoe het medicijn te gebruiken. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts indien er onduidelijkheden rondom het Champix gebruik zijn.

Afhankelijk van eventuele bijwerkingen kan het gebruik verminderd of gestopt worden.

Start de Champix kuur zo’n 1,5 week voordat je definitief stopt met roken. Schrijf de geplande stopdatum op de Champix verpakking.

Champix niet ingenomen (vergeten)

Om te zorgen dat de kuur goed werkt is het belangrijk de juiste dosis in te nemen. Het kan echter gebeuren dat je Champix vergeten bent in te nemen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je in zo’n geval moet doen.

Het is afhankelijk van de tijd tot de volgende dosering wat je het beste kunt doen.

  • Gebruik je 2 Champix tabletten per dag en duurt het nog meer dan 4 uur voor dat jij de volgende Champix tablet inneemt. Dan kun je de Champix tablet nog innemen. Duurt het nog minder dan 4 uur sla dan de dosering over.
  • Gebruik je 1 Champix tablet per dag dan is de procedure wat anders. Duurt het nog 8 uur of langer voor dat het tijd is voor de volgende capsule? Neem dan de Champix capsule als nog in. Duurt het korter dan 8 uur sla dan deze dosering over.

Afhankelijk van de dosering en tijd tot de volgende dosering kun je Champix alsnog innemen of moet je een dosering overslaan.

Te veel Champix ingenomen?

Heb je per ongeluk te veel Champix ingenomen? Neem dan direct contact op met de huisarts. Een alternatief is om naar de eerste hulp van het ziekenhuis bij jouw in de buurt te gaan. Het is handig om de Champix verpakking mee te nemen.

Champix gebruik en het effect op andere geneesmiddelen

Voordat je Champix geleverd krijgt dien je eerst een aantal vragen te beantwoorden. Een van deze vragen is of je nog andere medicijnen gebruikt. Het is belangrijk om precies op te schrijven welke medicijnen je nog meer gebruikt. Dit geldt voor zowel medicijnen met als zonder recept.

Op deze manier krijgt de arts die jouw aanvraag voor Champix gebruik moet beoordelen een betrouwbaar beeld van jouw medicijngebruik. Mede op basis van dit inzicht kan de arts een beslissing nemen of Champix gebruiken voor jou wel of niet veilig is.

In de bijsluiter valt te lezen dat Champix naar alle waarschijnlijkheid geen effect heeft op de werking van andere geneesmiddelen. Dit geldt ook voor het effect van andere medicijnen op Champix.

Het wordt afgeraden om naast Champix nog andere stoppen met roken medicijnen of behandelingen te volgen.

Er zijn gevallen bekend waarin mensen door het stoppen met roken (ook zonder specifieke behandeling) een gedragsverandering ervaren. Daaronder valt ook een versterkt gevoel van depressie of angst en het versterken en een psychiatrische ziekte.

Heb je in het verleden te maken gehad met depressies, angsten of psychiatrische aandoeningen dan is het verstandig om dit met de arts te bespreken. Geeft dit dus duidelijk aan als je Champix gaat bestellen.

Hoewel er geen wisselwerking met andere medicijnen bekend is kan het wel effect hebben op de afbraak van andere medicijnen. Vooraf vraagt de arts welke medicijnen je gebruikt via een online vragenlijst. Vul dit correct in zodat de arts kan beoordelen of Champix voor jou wel of niet verantwoord is.

Champix gebruik in combinatie met autorijden, alcohol en voeding

Of je mag autorijden in combinatie met Champix gebruik is afhankelijk van de situatie. Heb je geen last van bijwerkingen dan mag je zeker autorijden. Merk je echter dat er bijwerkingen optreden die van invloed kunnen zijn op de rijprestaties dan is rijden af te raden.

Bijwerkingen met een effect op het rijgedrag kunnen zijn (niet limitatief):

  • Verminderde coördinatie
  • Paniek aanvallen
  • Vermoeidheid/slaperigheid
  • Duizeligheid

Het is belangrijk om zelf goed na te denken of het verantwoord is om te rijden.

Het is toegestaan om alcohol te drinken in combinatie met Champix gebruik. Uiteraard is het ook in combinatie met Champix verstandig om alcohol met mate te gebruiken.

Er gelden geen voedingsrestricties in combinatie met Champix gebruik. Je mag dan ook alles eten.

Je mag alcohol drinken en er gelden geen voedingsrestricties in combinatie met Champix. Er kunnen bijwerkingen zijn die van invloed zijn op de rijprestaties. Maak zelf de afweging of vraag advies.

Champix gebruik in combinatie met zwangerschap

Roken is ongezond. Helemaal als je zwanger bent of wilt worden. Heel goed wanneer je wilt stoppen met roken. Toch is Champix niet aan te raden in combinatie met een zwagerschap. Er is namelijk nog onvoldoende bekend wat de effecten zijn van Champix in combinatie met een zwagerschap.

Ook over borstvoeding en de combinatie met Champix gebruik is nog weinig bekend. Daarom geldt dat Champix gebruik wordt afgeraden in combinatie met borstvoeding.

Zie je geen andere mogelijkheid om te stoppen met roken dan door Champix te gebruiken? Neem dan eens contact op met de huisarts.

Omdat de effecten nog onvoldoende duidelijk zijn wordt Champix gebruik in combinatie met (poging tot) zwangerschap en borstvoeding afgeraden.

Stoppen met Champix gebruik

Direct stoppen met Champix kan er voor zorgen dat je weer zin krijgt om te roken. Meestal duurt dit gevoel niet lang. Toch kan het er voor zorgen dat je de verleiding niet meer kunt weerstaan. Daarom wordt vaak een 2e kuur aanbevolen. Ook kan de arts adviseren om het gebruik/dosering langzaam af te bouwen

Champix bijsluiter

Download hier de officiële door Pfizer uitgegeven: Champix bijsluiter.

Champix kopen online (zonder recept)

Champix is alleen met een doktersrecept verkrijgbaar. Dit geldt in Nederland voor alle recept plichtige medicijnen. Tegenwoordig hoef je echter niet meer langs de huisarts als je daar geen zin of tijd voor hebt. Het is namelijk mogelijk om online Champix te kopen.

Een officiële arts kan digitaal op basis van een door jou ingevulde vragenlijst beoordelen of je in aanmerking komt voor het medicijn Champix. Daarom is het mogelijk om Champix geheel online te kopen.

Via onderstaande knop bestel je snel, online, en veilig Champix zonder recept van de huisarts. Wil je meer weten hoe dit in zijn werk gaat lees dan eerst de pagina Champix kopen.

Champix kopen online (veilig & zonder recept)

 

Terug naar de homepage over Champix kopen.

 

Leave a Reply