Het stoppen met roken is iets wat op jezelf aankomt. Dat is een hele moeilijke opgave. Gelukkig bestaan er middelen en methoden die je van dienst kunnen zijn. Een groot deel van deze middelen en methoden zijn de effectieve nicotinevervangers. Dit is een overzicht van het aanbod aan nicotinevervangers, dat zeer uiteenlopend en divers is. Bovendien blijkt uit onderzoek dat zij de kans op succes verhogen.

De elektrische sigaret

Hoewel veel mensen geholpen zijn bij nicotinevervangers, is de wetenschap behoorlijk verdeeld over de vraag of het zinvol is aan alternatieven voor een sigaret te beginnen. Neem bijvoorbeeld de elektrische sigaret. Deze relatief nieuwe uitvinding is overgewaaid uit China.

De elektrische sigaret verdampt een mix van aroma’s en nicotine, die je vervolgens inademt. De gedachte achter stoppen met behulp van een e-sigaret is steeds lichtere nicotine dosis te gebruiken en zo je behoefte aan nicotine gestaag te verkleinen. Veel gebruikers vinden de elektrische sigaret naar pijp smaken. Bovendien vind niet iedereen de elektrische damp even plezierig.

Ook de gezondheidsrisico’s rondom de e-sigaret zijn nog onduidelijk. Het gebruik ervan wordt dan ook niet aangeraden.

Kauwgom en pleisters als nicotinevervangers

Beter beproefde manieren om om te stoppen en ontwenningsverschijnselen te beperken, zijn nicotinekauwgom en nicotinepleisters. Er is tegenwoordig ook zoiets als een nicotinespray. In de kauwgom bestaat de werkzame stof uit 2 tot 4 milligram nicotine. De pleisters bevatten tot aan 15 milligram werkzame stof. Deze pleisters geven zeer geleidelijk een dosis nicotine aan de huid af. Volgens organisatie STIVORO is de werkzaamheid van deze methode aangetoond en bewezen. Het kost een stopper circa 20 euro per week. Vanzelfsprekend hangt het bedrag dat je kwijt bent af van je gebruik.

Zoethout

Deze methode werkte uitstekend voor wijlen Johan Cruijff. Op zich ligt de gedachte achter deze vervanger voor de hand, want zowel op de sigaret als op het zoethout zuig je. Bovendien is deze vervanger relatief gezond en caloriearm. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de gemiddelde stopper 5 kilogram aankomt tijdens het stopproces.

Zoethout is dan een goed alternatief. Zoethout is te koop bij de drogist en kost slechts enkele tientallen centen. De zoethoutwortel bevat een stof die een verzachtende werking heeft bij klachten rond maag en darmen. Voor stoppers en ex-rokers is deze verzachtende werking aantrekkelijk bij de effecten van slijmhoest.

Inhalator als nicotinevervanger

Je kan ook kiezen voor een inhalator, waarin inhalatievloeistof zit. Deze vloeistof bevat nicotine. Belangrijk om hierbij te zeggen is wel dat je de inhalator steeds minder hoort te gebruiken, met het oog op het afbouwen van je nicotinebehoefte.

Nicotinevervangers verhogen de kans op succes

Nicotinevervangers zijn middelen die de stof nicotine bevatten. Dankzij onderzoek is bekend dat het stoppen een grotere kans op succes heeft bij het gebruiken van deze middelen. Het fijne hiervan is dat je de verslaving in stapjes kan afbouwen. Zo kan je eerst de gewoonte van het roken minimaliseren en en je daarna richten op de vermindering van nicotine. Op die manier heb je minder last van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen.

Bovendien geeft een nicotinevervanger wél de beloningstof nicotine af, maar niet de stoffen teer, koolmonoxide, cyanide en andere gifitige stoffen. Deze giftige stoffen neem je wel in bij een sigaret.

Uit onderzoek blijkt dat met de combinatie nicotinevervangers en gedragstherapie de kans op succes twee keer zo hoog is als bij enkel gedragstherapie. Denk bij gedragstherapie aan actieve coaching of begeleiding. Naast de bestrijding van de chemische aspecten van de verslaving in de eerste fasen van het stopproces, gaat het gebruik van vervangers bovendien gepaard met minder gewichtstoename bij stoppers.

Vergoeding door de verzekering bij begeleiding

Deze middelen worden vergoed door de verzekering, maar enkel als het gebruik hiervan gecombineerd wordt met persoonlijke begeleiding. Dat is zo geregeld omdat je dan de grootste kans hebt dat je stoppoging slaagt. Ook van belang is het hanteren van een voldoende hoge dosering. Dat is zo omdat dan pas de ontwenningsverschijnselen effectief onderdrukt worden. Met behulp van een darts kan je inschatten hoe hoog jouw dosering moet zijn.

Bovendien werkt het gebruik van verschillende typen nicotinevervangers beter dan het gebruik van slechts één type vervanger. De nicotine uit tabletjes, kauwgom of spray wordt relatief snel opgenomen door het lichaam, terwijl pleisters juist heel gestaag nicotine afgeven. Een aan te raden mix is bijvoorbeeld pleisters, om een basisniveau nicotine in je bloed te onderhouden, met kauwgom en dus snelle opname tijdens moeizame momenten.

Verkrijgbaar bij de drogist

Nicotinevervangers zijn te koop bij vrijwel elke drogist. Het is echter altijd nuttig voor advies langs te gaan bij je huisarts of een andere begeleider. Dit advies richting dan bijvoorbeeld op hoe en hoeveel je het beste aan middelen kan gebruiken. Tijdens een zwangerschap is deze begeleiding noodzakelijk.

De grootste en belangrijkste voordelen van nicotinevervangers zijn dat je minder last hebt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, doordat het gebruik van nicotine langzaam afgebouwd kan worden en dat de kans van slagen aantoonbaar groter is en dus de kans op persoonlijk succes.

Champix medicatie

Champix is geen officiële nicotinevervanger. Echter zorgt de varenicline in Champix er wel voor dat de zin in een sigaret afneemt. De behoeft aan nicotine neemt af. Verder nemen ook de ontwenningsverschijnselen af bij gebruik van Champix.

Op de homepage lees je alles over Champix en op welke manier je online Champix kunt kopen. 

Leave a Reply